Więcej o barszczu czerwonym z buraków na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy zwykle podczas Wigilii bądź ważnych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu potraw.
Barszcz czerwony – danie wszechstronne
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego trochę słodki, a równocześnie kwaskowy aromat powoduje, iż rewelacyjnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami, pozostali przedkładają plastry kiełbasy, kartofle i jajko. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, lecz również smakowita przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy idealnie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem lub chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Wypada zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeżeli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bowiem zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się je anemikom. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym zwykle spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak
Nie powstał jeden przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa swoich ulubionych dodatków i na różny sposób przyprawia tę potrawę. Niektórzy dosypują do niego troszkę cukru, aby podkreślić naturalną słodycz buraka, inni uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy szykuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przygotowywać samodzielnie, jednak okres fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]