Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Zamów różową sól himalajską.

Sól to substancja konieczna do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego powinno się ich używać do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 g na dobę) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek regulujący utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, żelazo czy cynk, a przy tym nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, magnezu i cynku

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi świetny do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie zatraca swoich cech i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]